Alussa tehty määrittelyvaihe auttoi tilaajaa ymmärtämään, mikä on oikeasti mahdollista. Sovellus sai erittäin hyvät arviot käyttäjiltä jo testausvaiheessa.
Tiesitkö, että siat alkavat purra stressaantuneina toistensa häntiä? Häntien purennasta aiheutuneet sairaudet, sikojen hyvinvoinnin heikkeneminen ja taloudelliset menetykset ovat monien sikatilojen ongelma.
Häntien purenta voi jäädä arjen kiireessä huomaamatta, jos siihen ei ole rakennettu säännöllistä seurantaa.
Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta halusi löytää seurantaan kevyen ratkaisun, joka tarjotaan kaikille halukkaille sikatiloille. Develore valikoitui sovelluksen tekijäksi julkisen kilpailutuksen kautta.
- He tekivät kanssamme ensimmäiseksi määrittelyn, jossa pohdimme tarpeita, sovelluksen ominaisuuksia ja teknisiä vaatimuksia. Tämä oli meille todella arvokasta, koska emme ole koskaan aiemmin olleet mukana ohjelmistokehityksessä, eläinten hyvinvointitieteen professori Anna Valros sanoo.
Sovelluksen prototyyppi rakennettiin keväällä 2021, jonka jälkeen se oli loppuvuoden testattavana 15 eri käyttäjällä. Sovellus viimeisteltiin palautteen perusteella alkuvuodesta 2022.
- Palaute oli jo pilotointivaiheessa erittäin hyvää. Kiitosta tuli varsinkin helppokäyttöisyydestä.
Sovelluksen ideana on helpottaa tilallisten arkea tarjoamalla helppo alusta, jonne havaitut purennat kirjataan kootusti. Samalla sovellukseen voidaan kirjata tilan riskitekijöitä ja muita muistiinpanoja.
Tiedot pysyvät yhdessä paikassa ja sieltä on helppo seurata pitkän aikavälin kehitystä. Sovelluksen ansiosta tuottajilla on aiempaa enemmän dataa analyysin ja mahdollisten parannusten tekemiseksi.
Sovellusta lähdettiin kehittämään heti alusta loppukäyttäjä mielessä.
- Tuottajat olivat mukana kehitystyössä heti alusta lähtien. Sen ansiosta sovellukseen kehitettiin myös ”Häntä-fiilis” -mittari, jota voi käyttää silloin, jos tuottajalla ei ole aikaa laskea kaikkia häntiä, mutta hän haluaa tehdä kuitenkin karkean arvion tilanteesta. Tämä koettiin hyväksi ominaisuudeksi, Valros sanoo.
”Develoren innostus motivoi myös meitä tilaajia”
Anna Valros kuvaa Develoren tapaa toimia joustavaksi, selkokieliseksi ja innostuneeksi.
- Develoren kanssa ei haittaa, vaikka olisi itse teknisesti rajoittunut. Keskustelimme avoimesti ja selkeästi mikä on mahdollista ja mikä ei. Tämä auttoi tavoitteen asettamisessa.
Valrosin mielestä Develoren toiminnassa erityisen hyvää oli tekijöiden innostuneisuus aiheeseen.
- Aihepiiri oli heille täysin uusi ja vieras. Epäilen, että harva Develoren tekijä on sikalassa koskaan edes käynyt. He saivat todella nopeasti kiinni, minkälaisia käyttäjät ovat ja mitkä asiat ovat heille tärkeitä. Tekijät ovat olleet todella innoissaan, mikä on motivoinut myös meitä tilaajia.
Pienen talon fiilis, mutta rautainen ammattitaito
Valros kuvaakin Develorea yritykseksi, jossa on pienen talon fiilis, mutta rautainen ammattitaito.
- Develoren tekijät ovat motivoituneita tekemään aidosti hyvää asiakkailleen. Heidän palvelunsa sopivat erityisen hyvin heille, jotka ovat lähdössä ensimmäistä kertaa ohjelmistokehityksen matkalle.
Valros uskoo, että keväällä 2022 lanseerattu Saparo-sovellus parantaa sikojen hyvinvointia ja helpottaa sikatilallisten arkea. Häntien purentaa voidaan seurata ja tilastoida tuottajia liikaa kuormittamatta.
Kun ihmiset seuraavat ongelmaa aiempaa enemmän, myös tietoisuus lisääntyy ja ajattelu muuttuu.
- Tämä projekti on ollut todella rento ja motivoiva, suorastaan harmittaa että se loppuu. Varmasti mietimme jatkosteppejä tälle yhdessä Develoren kanssa, Valros päättää.Develoren tapa toimia sopii Anna Valrosin mielestä sellaisille ohjelmistokehitystä tarvitseville, jotka kaipaavat joustavaa ja henkilökohtaista palvelua.
Käyttäjien antama palaute Saparo-sovelluksesta:
- Sovellus oli helppokäyttöinen jo testausvaiheessa.
- Seurantaan kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota.
- Ongelmiin puututaan aiempaa herkemmin.
- Todellinen tilanne on helppo seurata sovelluksen tekemästä tilastosta.
Sovelluksen rakentamisessa käytetty teknologia ja valintaperusteet:
- Tracker -mobiilisovelluksen vaatimuksena oli sovelluksen toimiminen sikaloissa, joissa ei ole verkkoa tai mobiiliverkon toimivuus vaihtelee.
- Tekniikaksi valittiin PWA (Progressive Web App), jonka voi asentaa selaimesta mobiililaitteella.
- PWA mahdollisti käytön offline -tilassa. Se oli myös kustannustehokas.
- Valitun teknologian etuna on yhteensopivuus eri laitteiden välillä, eli yksi sovellus sopii kaikkiin laitteisiin.
- Kevyt toteutus mahdollistaa myös kevyen ylläpidon ja jatkokehityksen.
https://www.saparo-sovellus.fi